Witaminy i minerały w sporcie

ortem zastanawia się, po jaki rodzaj odżywek sięgnąć. Tego rodzaju preparaty stają się coraz bardziej popularne i nic dziwnego, że spora grupa sięga po nie właśnie ze względu popularności tych substancji. W ostatnich latach możemy

Witaminy i minerały w sporcie Minerały w treningu są bardzo ważne jak aminokwasy i inne suplementy. Warto poszukać .

Bogata oferta odżywek dla sportowców

Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sportem zastanawia się, po jaki rodzaj odżywek sięgnąć. Tego rodzaju preparaty stają się coraz bardziej popularne i nic dziwnego, że spora grupa sięga po nie właśnie ze względu popularności tych substancji. W ostatnich latach możemy zaobserwować naprawdę bogatą ofertę tego rodzaju produktów.

Możemy zatem zainwestować nie tylko w odżywki białkowe, które powodują głównie przyrost masy ciała, ale także odżywki przed- czy potreningowe, wspomagające cały organizm. Takie preparaty są sprzedawane nie tylko w różnych formach ale także w pojemnikach o bardzo różnej pojemności, zatem każdy sportowiec znajdzie coś dla siebie w sklepie z takim asortymentem.


Wikipedia o historii wieloboju kulturystycznego

Wielobój kulturystyczny był oryginalną dyscyplina sportową, wymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy widząc nieprzychylną postawę władz wobec kulturystki jako takiej, tj. dyscypliny "zgniłego Zachodu", oraz pragnąc aby umięśniona sylwetka stała się jednym z elementów szerszego ruchu sportowego, dążącego do wypracowania ogólnej sprawności, siły i ładnego wyglądu człowieka (tzw. "polska szkoła kulturystyki"), wymyślili dyscyplinę wielobojową, która oprócz klasycznej kulturystki zawierała również boje siłowe i gimnastykę sprawnościową.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielobój_kulturystyczny


Cytat z Wiki: Witamina K

Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:

-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie:

-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K



© 2019 http://informator.suwalki.pl/