Dieta na zdrowie- superfood

o zestaw produktów posiadających bardzo dużo składników odżywczych oraz unikalnych i ważnych dla zdrowia człowieka cech i właściwości pro zdrowotnych. Naukowcy od lat ciągle aktualizują tą listę produktów i ciągle nie są zgodni co

Dieta na zdrowie- superfood Pożywienie mające dużo składników odżywczych i ciekawe właściwości zdrowotne- . Dieta urozmaicona w tego typu jedzenie z pewnością jest zdrowa.

Super food

Czym jest superfood? W skrócie to zestaw produktów posiadających bardzo dużo składników odżywczych oraz unikalnych i ważnych dla zdrowia człowieka cech i właściwości pro zdrowotnych. Naukowcy od lat ciągle aktualizują tą listę produktów i ciągle nie są zgodni co do właściwej definicji, dlatego niektóre listy mogą się nieznacznie różnić.

Jednym z najczęściej podawanych przykładów superfood jest miód- ten nieprzetworzony produkt pszczelej pracy jest dla nas bardzo zdrowy. Nigdy się nie psuje i ma bardzo szerokie pole zastosowań. Nie bez powodu nasze babcie i matki stosują go przy leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych.


Dieta, ale indywidualna

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Informacje z Wikipedii o diecie

Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".

Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta



© 2019 http://informator.suwalki.pl/